سدیم کلراید (NaCl)
مقدمه:
کلرید سدیم به دلیل خواص آن به عنوان یک عامل اسمزی و توانایی آن در حفظ محلول های ایزوتونیک در فرمولاسیون های موضعی مختلف استفاده می شود.
موارد استفاده در فرمولاسیون موضعی
· ژل ها و کرم های موضعی: کلرید سدیم را می توان در ژل ها و کرم ها برای تنظیم ویسکوزیته و افزایش پایداری فرمول استفاده شود. همچنین به عنوان فاکتورهای مرطوب کننده طبیعی (NMFs) در ساختار پوست وجود دارد و با غلظت تا 3 درصد به عنوان مرطوب کننده در فرمولاسیون فرآورده های موضعی کاربرد دارد که سبب حفظ رطوبت پوست می شود.
· محلول های شستشو: کلرید سدیم اغلب به عنوان محلول شستشو برای جراحی فرموله می شود که ضمن حفظ رطوبت، به پاکسازی زخم ها و حذف مواد زائد کمک می کند.
· اسپری بینی: یکی از ترکیبات رایج در اسپری های بینی نمکی است که برای رفع گرفتگی و خشکی بینی استفاده می شود. این اسپری ها به آبرسانی مخاط بینی و تسهیل پاکسازی مخاط کمک می کنند.
· شستشوی چشم: محلول های کلرید سدیم در فراورده های چشمی برای شستشو و پاکسازی چشم ها استفاده می شود. آنها به دفع محرک ها و حفظ هیدراتاسیون چشم کمک می کنند.
· مراقبت از زخم: محلول های نمکی هیپرتونیک (غلظت های بالاتر کلرید سدیم) گاهی اوقات در مراقبت از زخم برای تقویت حرکت مایع و کمک به روند بهبود استفاده می شود. این محلولها میتوانند به کاهش ادم و افزایش تخلیه ترشحات از زخمها کمک کنند.
سایر نام های متداول: نمک طعام، کلرور سدیم (Chlorure de sodium)
خواص ظاهری: پودر کریستالی سفید یا کریستال های مکعبی بی رنگ با طعم شور است.
نقطه ذوب: در 804 درجه سانتی گراد ذوب می شود.
حلالیت: یک گرم نمک در 2/8 میلی لیتر آب در دمای 25 درجه سانتی گراد و در 2/6 میلی لیتر آب جوش حل می شود. سدیم کلراید در گلیسرین محلول (1 به 10) و در اتانول 95 درصد کم محلول (1 به 250) است.
نکته: حلالیت سدیم کلراید در آب در حضور HCL کم می شود.
ناسازگاری با سایر مواد و محیط کار: محلول های آبی سدیم کلراید برای آهن خورنده است و با نمک های جیوه، نقره و سرب رسوب می دهد. مواد اکسیدان قوی باعث آزاد شدن کلرین از محلول اسیدی شده سدیم کلراید می شوند.
شرایط نگهداری: در ظرف با در محکم نگهداری شود.