اسید پروپیونیک (Propionic Acid)

 نام های غیر اختصاصی

USP-NF اسید پروپیونیک

2 مترادف

کربوکسی اتان؛ اتان کربوکسیلیک اسید؛ اتیل فرمیک اسید؛ متاستونیک اسید؛ متیل استیک اسید؛ اسید پروپانیک؛ اسید استیک کاذب (pseudoacetic Acid)

3 نام شیمیایی و ششماره ثبت شیمیای

اسید پروپیونیک (79. 09. 4)

 فرمول تجربی و وزن مولکولی

C3H6O2 74. 08g/mol

 

5 فرمول ساختاری

 6 رده عملکردی

عامل اسیدی کننده؛ نگهدارنده ضد میکروبی؛ آنتی اکسیدان؛ عامل استری کننده

7 کاربرد در فرمولاسیون دارویی

اسید پروپیونیک در درجه اول به عنوان یک آنتی اکسیدان و نگهدارنده ضد میکروبی در غذاها و در کاربردهای دارویی خوراکی و موضعی استفاده می شود. همچنین به عنوان یک عامل استری کننده استفاده می شود.

8 توضیحات

اسید پروپیونیک به عنوان یک مایع خورنده و روغنی با بوی کمی تند، نامطلوب و ترش دیده می شود. . این ماده قابل اشتعال است

9 ویژگی معمولی

دمای خود اشتعال 955 درجه سانتیگراد

نقطه جوش 1/141 درجه سانتیگراد

 ثابت تفکیک pKa = 4. 874

نقطه اشتعال 5258 درجه سانتیگراد

نقطه ذوب 21/5- درجه سانتیگراد

ضرایب تقسیم اکتانول: آب  0/33

 حلالیت:  قابل امتزاج با کلروفرم، اتانول (95%)، اتر و آب.

وزن مخصوص 0.9934 گرم بر سانتی متر مکعب

 11 ثبات و شرایط نگهداری

اگرچه اسید پروپیونیک پایدار است، اما قابل اشتعال است. باید در ظرف دربسته و دور از حرارت و شعله نگهداری شود.

12 ناسازگاری

اسید پروپیونیک با مواد قلیایی، آمونیاک، آمین ها و هالوژن ها ناسازگار است. محلول این ماده می تواند با اضفه نمک های کلسیم یا نمک های دیگر دچار salting out  شود.

13 روش ساخت

اسید پروپیونیک را می توان از مایع زائد خمیر چوب از طریق تخمیر به دست آورد. همچنین می توان آن را از اتیلن، مونوکسید کربن و بخار تهیه کرد  و یا از اتانول و مونوکسید کربن با استفاده از کاتالیزور تری فلوراید بور. از گاز طبیعی؛ یا به عنوان یک محصول جانبی در تجزیه در اثر حرارت چوب. اسید پروپیونیک بسیار خالص را می توان از پروپیونیتریل به دست آورد. اسید پروپیونیک را می توان به مقدار کم در محصولات لبنی یافت.

14 ایمنی

اسید پروپیونیک به طور کلی به عنوان یک ماده غیر سمی و غیر تحریک کننده در نظر گرفته می شود که در سطوح پایین به عنوان یک ماده کمکی استفاده شود. حداکثر 1٪ ممکن است در غذاها استفاده شود (تا 3/0٪ در محصولات آرد و پنیر). اسید پروپیونیک به راحتی متابولیزه می شود. شکل خالص پروپیونیک اسید خورنده است و باعث سوختگی در هر ناحیه ای از تماس می شود. هر دو شکل مایع و بخار قابل اشتعال هستند. اسید پروپیونیک غلیظ در صورت بلعیده شدن، استنشاق یا جذب از طریق پوست مضر است. 

15 اقدامات احتیاطی

اسید پروپیونیک خورنده است و می تواند باعث سوختگی چشم و پوست شود. اگر در اثر تماس طولانی یا گسترده، بلعیده شدن، استنشاق یا از طریق پوست جذب شود، ممکن است مضر باشد. محافظ چشم، دستکش و لباس محافظ مناسب باید پوشیده شود اسید پروپیونیک باید در محیطی با تهویه مناسب به دور از حرارت و شعله استفاده شود.

16 وضعیت نظارتی

برای استفاده در اروپا به عنوان یک افزودنی غذایی پذیرفته شده است. در ژاپن، اسید پروپیونیک برای استفاده به عنوان طعم دهنده محدود شده است.

17 مواد مرتبط

پروپیونات کلسیم؛ پروپیونات سدیم.